Aan leerlingen van mijn NT2 groep op Basisschool de Vliedberg in Rotterdam-Zevenkamp en de Valentijnschool in Rotterdam-Delfshaven heb ik gevraagd een recept aan te leveren met een gerecht uit hun land van herkomst. De opdracht was zoek een recept en zet op papier desnoods eerst in je eigen taal!: wat heb je nodig om dit recept te maken? wat moet je kopen in de winkel? en hoe maak je dit recept stap voor stap? Uiteraard heb ik hen met de tekst in het Nederlands geholpen. Hierbij de resultaten. Ik ben trots!
Eet smakelijk!
Marokkaanse koffiebroodjes met rozijnen
________________________________________________________________________
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 3 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel gist
- half zakje bakpoeder
- Snufje zout
- 50 gram zachte boter
- 3dl lauwe melk
- banketbakkersroom
- rozijnen
- kaneel
- amandelen
Bereidingswijze:
- eerste keer 3 kwartier gist laten rijzen
- vervolgens in vorm brengen
- dan 20 a 30 minuten laten rijzen in een warme oven
- dan bak je ze op 180 graden (12 minuten) goudbruin
- besmeer ze met jam
- bestrooi ze met amandelen
==========================================================================
Marokkaanse cake
____________________________________________________________________
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 1 glas olie
- 1 glas suiker
- 1 glas melk
- Vanillesuiker
- Bakpoeder (1,5 puntje)
- Meel (3 of 3,5 glas)
Bereidingswijze:
- Doe de eieren in een kom
- Voeg de suiker bij
- Roer dit samen door
- Doe de meel erbij, olie en melk
- Alles goed doorroeren
- Giet het dan in een ronde bakvorm
- Oven eerst op 150 graden
- Cake bruin laten worden in een half uur
- Cake uit de oven halen en laten afkoelen
===========================================================
Marokkaanse cake met slagroom
____________________________________________________________
Ingrediënten:
- 250 ml slagroom
- 250 gram suiker
- 250 ml olie (glas)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1,5 zakje bakpoeder
- 5 eieren
- 1,5 glas meel
- 150 gram boter
Bereidingswijze:
- De eieren in een kom hutselen/kloppen
- Doe de suiker, de olie en de slagroom erbij
- Roer dit goed door
- Doe de meel en de bakpoeder erbij
- Weer alles goed door elkaar roeren tot een mooi beslag
- Smeer een ronde bakvorm met boter in, doe er een beetje meel bij, besprenkel de bakvorm
- Giet het beslag erin
- Zet de bakvorm in een voorverwarmde oven op 150 graden
- De cake een half uur in de oven laten
- Let op: de oven niet open doen tussentijds!
- Cake uit de oven halen en laten afkoelen
==============================================================
Dit is het hoofdrecept van Edna Julia
Cachupa de Cabo Verde (Cachupa Kaapverdië)
_________________________________________________________________
Ingrediënten:
- 4 kopjes maïs geslagen
- 200 gr bonen
- 200 gr rundvlees
- 300 gr varkenspoten
- 200 gr spek
- 2 grote aardappelen
- 4 worstjes
- 2 cassave
- 2 zoete aardappelen
- 200 gr kool
- 2 uien
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie naar smaak
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Doe in een pot het vlees in stukken, spek, en het varkensvlees, worst, peper, zout of bouillon.
- Pak de snelkookpan en doe de maïskorrels en bonen bedekt met water, een ui, een beetje olijfolie, laurier en zout erin.
- Doe, in een grotere pan, de bonen met maïs, dek af met water en zet het op het vuur aan de kook.
- Voeg dan het gemarineerde vlees toe. Wanneer het bijna gaar is, voeg de aardappelen en kool erbij. Dan laten rusten voor een paar minuten en is klaar om te worden geserveerd. De Cachupa, die een beetje vloeistof zou moeten zijn, is uniek gerecht.
===============================================================================
Dit is het dessert van Edna Julia
Papaia com queijo de cabra (Papaja met geitenkaas)
________________________________________________________________
Ingrediënten:
- Papaja
- Suiker
- Citroen
- water
Bereidingswijze:
- Shells op papaja, gewassen en neem de zaden
- Weeg en dezelfde hoeveelheid suiker.
- Koken met kokend water en snijd deze in dunne.
- Wordt gemengd met suiker, geraspte citroenschil en wat water aan de suiker op te lossen. Het neemt de hitte en kook totdat de weg naar de bodem van de pan.
- Guard in kommen.
- Opmerking: U kunt laten branden iets als het warmer wordt. En bestrooi met een beetje kaneel!
===============================================================================
Marokkaanse broodjes
____________________________________________________________
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 1 kilo meel (=1 pak)
- 1 glas olie
- 3 lepels suiker
- 1 blokje gist
- 1 bakpoeder (zakje)
- 1 vanillesuiker (zakje)
- 250 gram aardappels
- 2 glazen melk (lauw)
- 1 theelepel zout
- Kokos
- Jam
Bereidingswijze:
- Doe de eieren en de suiker, samen met olie, melk, vanillesuiker en bakpoeder en beetje zout in een kom en mix het geheel met elkaar
- Schil de aardappels en kook ze in water. Giet het water af
- Snijd de aardappels klein en dan stampen
- Voeg bij de aardappel de meel en een beetje melk en doe dit bij het mengsel en mix het geheel met elkaar. Het mengsel mag niet te dik worden maar moet wel stevig zijn (anders meer melk erbij!)
- Pak kleine stukjes deeg en maak er kleine bolletjes van. Voeg beetje olie toe
- Leg bakpapier op de plaat en leg de broodbolletjes erop (ongeveer 40)
- Wacht 2 uur tot ze dikker zijn geworden
- Verwarm de oven voor op 180c.
- Doe de broodbolletjes in de oven. Ongeveer 10 minuten. Let op; de broodjes eruit halen voordat ze te donker worden!
- Als ze uit de oven zijn dan gelijk insmeren met jam en kokos
===============================================================================
Bladerdeeg met verse kaas
____________________________________________________________
Ingrediënten:
- Bladerdeeg (vriezer AH)
- Verse kaas (witte kaas)
- 1 eetlepel honing
- Amandelen (AH kant en klaar!)
- 1 ei
Bereidingswijze:
- Ontdooi de bladerdeeg
- Snijd de bladerdeeg met een groot mes door midden
- Leg de kaas in het midden van de plak
- Vouw de bladerdeeg naar de andere kant.
- Druk de kanten goed aan!
- Klop het ei en smeer het uit over het bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Het is klaar als het bladerdeeg omhoog komt en bruin is
- Haal het bladerdeeg uit de oven
- Smeer de honing erover heen
- Leg de amandelen erop
==========================================================================
Arepa di Pampuna (Antilliaanse pompoen pannenkoek)
_________________________________________________________
Intro: Op de Antillen worden deze pannenkoeken gegeten als lunch of als tussendoortje. Ook kunnen ze als bijgerecht tijdens het diner worden geserveerd. Ondanks hun zoete smaak passen ze perfect bij vlees of vis. Laat in dat geval de topping van suiker weg! Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 500 gram pompoen
- Een handje rozijnen
- 100 ml melk
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eetlepels suiker
- Plantaardige olie
- Een snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwijder de zaadjes van de pompoen.
- Schil de pompoen en snijd hem in kleine stukken
- Kook de pompoen in water met een theelepel zout gaar
- Prak het vruchtvlees met een vork of maal het in een keukenmachine
- Voeg de andere ingrediënten toe aan de pompoen
- Roer het goed tot een dik beslag ontstaat. Dit beslag moet lijken op dat van American pancakes, niet op die van Nederlandse pannenkoeken!
- Verhit olie in een pan en bak hierin 3 pannenkoekjes (1 grote eetlepel beslag per stuk) per keer totdat ze aan beiden kanten bruin zijn.
- Als de pannenkoeken op zichzelf gegeten worden, kunt u ze eventueel met wat suiker bestrooien.
Eet smakelijk iedereen……Bon apetit
===========================================================
Ensalade de fruta de Filipino (Filipijnse fruitsalade)
_________________________________________________________________
Ingrediënten:
- 2 grote blikken (29 oz) fruit cocktail
- 1 blik (20 oz) ananas schijven
- 1 blik (6 oz) nestelen crème (dit is een soort slagroom)
- 14 oz gecondenseerde melk
- 1 pot (12 oz) nata de coco
- 2 appels, in blokjes geschild (optioneel)
- 1 kopje buko (dit is een jonge kokosnoot), geraspt (optioneel)
Bereidingswijze:
- Giet het sap af uit de fruit cocktail en de ananas lekkernij
- In de zeef laten gedurende 15 minuten zodat al het vocht eruit is
- Doe het uitgelekte fruit dan in een grote kom en meng alles door elkaar
- Voeg de nata de coco, appel en de buko toe en meng alles lichtjes zodat de vruchten hun vorm blijven behouden
- Voeg de gecondenseerde melk en de room samen met de rest van de ingrediënten en zorg dat de gecondenseerde melk en crème gelijkmatig verdeeld worden over de vruchten.
- Zet de kom koel in de koelkast een paar uur voor het opdienen
- Enjoy!
Mabuting gana!
==========================================================
Dit is het recept van Yi Yan
Papao
_________________________________________________________-
Ingrediënten:
- 400 gram meel
- 2dl melk
- 4 gram gist
- 250 gram speklappen
- 10 cl sojasaus
- 30 cl oude sojasaus (= donker)
- 3 gram zout
- 200 gram suiker
- 30 cl sla-olie
- 30 cl oestersaus
- 200 gram aardappelmeel
- 20cl water
- 30 cl rijstwijn
- 2 a 3 eieren
Bereidingswijze:
- Doe de gist in lauw water. Wacht 3 minuten (laten smelten)
- Voeg melk of water toe aan de gist
- Doe de meel en de eieren erbij en roer alles door elkaar
- Wacht 2 uur totdat het mengsel is opgesteven
- Snijd het mengsel dan in plakken en maak er een bolletje van
- Hak het vlees, doe er de beide sojasauzen bij, zout, suiker, sla-olie, oestersaus en de rijstwijn
- Roer dit alles door elkaar
- Doe het vleesmengsel in de meelbol
- Doe dit dan in een stoompan of stoombox
- Laat het 20 minuten stomen. Zet het vuur af
- Wacht 5 minuten en…
Mang Mangchi!
=============================================================
Arepa di Zigen (Eritreaanse kippenkoek)
____________________________________________________________
Intro:
In Eritrea wordt de kippenkoek gegeten als lunch of als diner geserveerd, ondanks de pepersmaak. Dit recept is voor de hele familie.
Ingrediënten:
- 10 eieren
- 1 kilo gele uien
- 350 gram pruimtomaten
- 1 stuk knoflook
- 1 kip
- 1 stuk maggi kippen
- 5 grote eetlepels peper
- 2 kopjes olie
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels zwarte peper
Bereidingswijze:
1. Snijd de uien in kleine stukken
2. Kook de uien 15 minuten in de pan in zout en olie
3. Doe de peper erbij en roer 10 minuten
4. Doe dan de tomaten erbij
5. Dan de kip erbij en laat 2 uur koken
6. Dan de knoflook, maggi kippen, zwarte peper en zout toevoegen
Bung udus!
=================================================================================
Dit is het recept van Ahmed en Farihya
Red snapper op Somalische wijze
_________________________________________________________________________
Ingrediënten:
2 vissen 900 gram
Red snapper (whole)
2 knoflook tenen
2 theelepels (10 ml)
1 theelepel (5 ml) verse gember
1 theelepel (5 ml) zwarte peper
1 theelepel (5 ml) turmeric poeder
2 theelepels (10 ml) xawaash ( komijnzaad heel)
2 theelepels (10 ml) citroensap
1 kop (140 g) olie om heet te kunnen frituren
Bereidingswijze
Maak de vis schoon (afschrappen)
- Haal de kop van de vis eraf
- Snijd de vis een beetje in
- Hak de knoflook en doe er een beetje zout bij
- Voeg de komijnzaad erbij en de turmeric poeder
- Wrijf het mengsel over de vis uit
- Wacht 10 minuten tot het is ingetrokken
- Frituur dan de vis in hete olie tot de vis bruin is
- Leg de vis op een tissue zodat de vis kan uitlekken
De vis is dan klaar. Nu gaan we de rijst maken.
- Maak de rijst schoon (zonder water)
- Doe de rijst in een pan met een half kopje olie
- Roer de rijst tot de rijst warm is
- Voeg 1 a 1,5 uien toe
- Voeg komijnzaad en knoflook toe
- Alles doorroeren zonder water
- Dan toevoegen 3 kopjes warm water
- Zet de oven aan op stand 6
- Doe de rijst in een schaal
- Doe de schaal in de oven voor 10-15 minuten
- Haal de schaal uit de oven
- Voeg wat saffraan toe en klein beetje citroen wat zout.
- Snijd de tomaat in en voeg deze als decoratie toe.
Hakuu macaato
==========================================================================
Tortilla de patata
Ingrediënten:
- 6-7 middelgrote aardappelen
- 1 ui
- 7-8 eieren
- Zout
- Olie
Bereidingswijze:
- Pel en snipper de aardappelen en de ui in kleine stukjes. Zet aardappelen en uien in een kom en meng ze samen. Zout het mengsel
- Verhit in een grote zware koekenpan (antibaklaag) de olie op middelhoog vuur. Plaats voorzichtig de aardappel en ui mengsel in de pan en verspreid het gelijkmatig over het oppervlak. Het mengsel moet onder de olie staan!
- Frituur de aardappelen tot ze gaar zijn
- Haal ze uit de pan met een schuimspaan of een spatel en zorg dat de olie eraf gaat
- Kraak de eieren in een grote kom en klop met de hand met een garde of een vork. Giet de aardappelen ui mengsel en meng dit door elkaar
- Giet 1-2 eetlepels olijfolie in een kleine pan (antibaklaag) en verwarm op middelhoog vuur
- Als het mengsel bruin is aan de onderkant kan je de tortilla omdraaien.
- Zet een groot bord ondersteboven op de pan. Plaats je hand op de pan, aan het handvat en de andere hand op de bovenkant van de plaat en houdt dit stabiel
- Draai de koekenpan om en de omelet zal op de plaat vallen
- Plaats de pan terug op het vuur en giet net genoeg olie op de bodem zodat de zijkanten van de pan bedekt zijn
- Hou de pan ongeveer 30 seconden warm
- Schuif nu de omelet in de pan
- Gebruik de spatel om de zijkanten van de omelet te vormen
- Kook de omelet koken 3-4 minuten
- Zet het vuur uit en laat de tortilla ongeveer 2 minuten in de pan
¡Que aproveche!
Pingback: 2examination